Dobré noviny
Situácia s cenami bravčového je lepšia, trh je však nevyspytateľný
TASR
TASR

Situácia s cenami bravčového je lepšia, trh je však nevyspytateľný

— Foto: TASR/František Iván

Podľa Rastislava Slocíka, predsedu družstva Agrospol Boľkovce, výrazným problémom je veľký prepad v chove ošípaných a spracovania bravčového mäsa v našej krajine za posledné roky.

Boľkovce 28. októbra (TASR) – Trh s ošípanými je v súčasnosti veľmi nevyspytateľný a hoci ceny bravčového mäsa počas posledných mesiacov stúpli, prvovýrobcom to nekompenzovalo straty a výpadky, ktoré utrpeli v predchádzajúcom období. Pre TASR to uviedol Rastislav Slocík, predseda družstva Agrospol Boľkovce v okrese Lučenec, ktoré je najväčším slovenským chovateľom ošípaných.

Zlým obdobím boli podľa jeho slov hlavne roky 2014 a 2015, ako aj prvá polovica aktuálneho roka. „Na trhu bol pretlak ošípaných, ktorý súvisel aj s ruským embargom. V letnom období tohto roku to bolo o niečo lepšie, ale v súčasnosti začala cena znova klesať, a to dosť intenzívne. Čakáme, ako sa situácia na trhu vyvinie. Obdobie cien nad úrovňou našej rentability bolo príliš krátke na to, aby sme si vykompenzovali straty z predchádzajúcich období,“ povedal Slocík s tým, že ceny jatočných ošípaných sa netvoria u nás, ale v západnej Európe, predovšetkým na veľkých trhoch ako Nemecko, Dánsko či Francúzsko. „Podľa týchto cien sa potom vytvára aj cena u nás,“ dodal.

Za pozitívum považuje snahu Európskej únie nájsť počas embarga nové odbytištia pre nadprodukciu bravčového mäsa. „Čiastočne sa to podarilo a medzi nové trhy patrí napríklad východná Ázia, Čína, Kórea alebo Japonsko. Z toho vyplýva aj spomínaná pozitívna situácia na trhu. Ťažko však povedať, dokedy to bude trvať,“ podotkol.

Výrazným problémom je podľa neho veľký prepad v chove ošípaných a spracovania bravčového mäsa v našej krajine za posledné roky. „Na prelome tisícročí sme ešte boli vo výrobe bravčového mäsa sebestační. V súčasnosti by celá kapacita našich chovov stačila na pokrytie zhruba 36 až 37 percent spotreby bravčového mäsa na Slovensku. Aj tak sa však vyše polovice produkcie slovenského bravčového vyvezie a na pultoch našich predajní je tak len okolo 15 až 18 percent domáceho mäsa,“ priblížil predseda, podľa ktorého sa spracovatelia radšej orientujú na mäso zo zahraničia.

Veľakrát však ide o hlboko mrazené a dlhodobo skladované mäso, ktoré je určené hlavne do výrobkov. Určite je nižšej kvality ako naše a väčšinou dovážané zo západnej Európy, kde je pre trh nezaujímavé a preto ponúkané za nižšiu cenu,“ upozornil Slocík.

Agrospol Boľkovce má na dvoch farmách v chove zhruba 1100 prasníc a zamestnáva približne 50 pracovníkov. Jeho ročnú produkciu tvorí zhruba 14.000 jatočných ošípaných a asi rovnaký počet odstavčiat. Z chovu ošípaných má firma približne 67 percent tržieb, ich výška preto závisí od vývoja cien bravčového mäsa.

Už ste čítali?