Dobré noviny
11 potravín, ktoré sú najlepšou prevenciou proti rakovine
Iveta Bátrnová
Iveta Bátrnová

11 potravín, ktoré sú najlepšou prevenciou proti rakovine

Ilustračné foto
Ilustračné foto — Foto: Pixabay

Príroda nám ponúka také lieky, že si to niekedy ani neuvedomujeme. Začať čím skôr s prevenciou je pritom omnoho lepšie, ako sa neskôr trápiť so zdravotnými problémami. Jeden nikdy nevie, ale možno mu práve to zachráni život.

Všetci čakáme, kedy naozaj budú existovať dostupné lieky na rakovinu. No keďže je zatiaľ situácia taká, aká je, mali by sme myslieť najmä na prevenciu. Vznik ochorenia niekedy neovplyvníme, ale môžeme aspoň čo najviac znížiť jeho pravdepodobnosť. A prevenciu netreba podceňovať. Veď možno práve vďaka nej u vás choroba nevyklíči. Príroda si vie všetko zariadiť, a preto treba využiť aj to, že nám ponúka spôsob, ako sa chrániť pred touto chorobou. Nič nie je 100-percentné, ale týmito zdravými potravinami aspoň znižujeme riziko a chránime svoje zdravie tak, ako je v našich silách.

1. Karfiol

Obsahuje sulforafan, ktorý je nenápadným, ale silným bojovníkom proti rakovine. Je to známa antikarcinogénna látka, ktorá je však veľmi citlivá na teplotu a tepelná úprava ju ničí. Skúšali ste už jesť surový karfiol? Chutí dobre! Odporúčame však, aby ste ho pred prehltnutím poriadne pohrýzli, čím sa trieštia bunky v ňom a uvoľňuje sa prospešná látka.

2. Mrkva

V jednoduchosti je sila. Mrkva je bohatá na betakarotén a funguje ako prevencia najmä proti rakovine prostaty. Mrkvová šťava nám ale pomáha predchádzať aj iným druhom tohto ochorenia a je užitočné ju zmiešať aj s jablkom a cviklou.

3. Avokádo

Nie je celkom zvyčajné, že by sme práve toto exotické ovocie mali doma, ale občas by sme si ho mali zadovážiť. Hoci nie je najlacnejšie, obsahuje veľké množstvo prospešných živín, hlavne antioxidantov. Bolo dokázané, že vďaka nim dokáže redukovať riziko vzniku určitých druhov rakoviny. Avokádo môžete pridávať do sendviča, šalátov, pomazánok alebo ho využijete aj pri príprave džúsu spolu s inými druhmi ovocia.

4. Paradajky

V tejto zelenine sa nachádza špeciálna karotenoidná rastlinná bielkovina, lykopén, ktorá bojuje proti vzniku rakoviny prostaty a pomáha aj pri jej liečbe. Užitočné sú aj antioxidanty, ktoré sa v paradajkách nachádzajú. Preventívne si teraz občas doprajte surové paradajky ako prílohu k jedlu, ale môžete si pochutiť aj na paradajkovej šťave, omáčke alebo polievke. K prílohe odporúčame doplniť aj uhorky.

5. Brokolica

Je jedným z najšikovnejších prírodných bojovníkov proti rakovine. Jedenie brokolice je prevenciou obzvlášť proti rakovine hrubého čreva a močového mechúra. Svoje účinky najlepšie prejavuje, keď sa bunky v zelenine "rozbijú", preto je užitočné brokolicu napríklad odšťaviť. Prevarená brokolica je tiež nielen chutná, ale aj zdraviu prospešná.

6. Kapusta

Spomínaná látka, sulforafan, ktorá aktivuje detoxikačné a protirakovinové enzýmy v našom tele, sa nachádza aj v bielej kapuste. Odporúčame tiež červenú a čínsku kapustu, ale aj kel. Kyslá kapusta je veľmi dobrým pomocníkom proti vzniku rakoviny pľúc, pečene, hrubého čreva aj prsníkov. V procese kvasenia kapusty vznikajú určité látky, nazývané izotiokyanáty, ktoré majú silné protirakovinové účinky.

7. Vlašské orechy

Obsahujú množstvo omega3 nenasýtených mastných kyselín a sú "bombou" pre zdravie. Okrem iného slúžia aj ako prevencia proti rakovine prsníka a prostaty.

8. Cesnak

Táto potravina je tiež taký malý zázrak pre naše zdravie. Medzi benefitmi, ktoré nám ponúka, je aj prevencia proti rakovine. Jeho konzumáciou dokážeme tiež brániť deleniu a množeniu rakovinových buniek. Cesnak má tiež antibakteriálne účinky a funguje aj ako prírodné antibiotikum.

9. Uhorka

Málokto o tom vie, ale aj uhorky, ktoré sú u niekoho v podstate bežnou súčasťou zeleninových príloh a šalátov, bojujú proti rakovine. Obsahujú látky, ktoré znižujú riziko vzniku viacerých druhov tohto ochorenia, predovšetkým mužských aj ženských pohlavných orgánov a prsníkov.

10. Kaleráb

Ako dobrá prevencia funguje aj kaleráb. Výhodou tejto zeleniny je to, že keď je ešte mladý a čerstvý, chutí naozaj veľmi dobre aj v surovom stave. Obsahuje množstvo vlákniny a jeho mladé listy sú vhodné aj do zeleninových šalátov.

11. Červená repa

Nie každému chutí, ale všetci vieme, že je veľmi zdravá. Je známa najmä pod názvom cvikla a právom patrí na tento zoznam. Je odporúčaná ako prevencia proti rakovine, aj ako doplnok pri jej liečbe. Najmä šťava z tejto vitamínmi nabitej potraviny má významné účinky pre naše zdravie.

Už ste čítali?