Dobré noviny
Cukrovka je celosvetovo na vzostupe. Ako sa jej ubrániť?
TASR, Dobré noviny
TASR, Dobré noviny

Cukrovka je celosvetovo na vzostupe. Ako sa jej ubrániť?

Svetová zdravotnícka organizácia vidí za nárastom tohto ochorenia neprimeranú konzumáciu potravín a nápojov s vysokým obsahom cukru.

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
 

Ženeva 6. apríla (TASR) - Celosvetový výskyt cukrovky sa od roku 1980 takmer štvornásobne zvýšil. Oznámila to dnes Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) s tým, že výskyt tohto ochorenia obzvlášť rastie v krajinách s nízkym alebo stredným príjmom.

Podľa najnovších štatistík WHO žilo vlani s cukrovkou 422 miliónov ľudí. Zdravotnícka agentúra OSN to uviedla deň pred Svetovým dňom zdravia, ktorý je tento rok venovaný práve boju s diabetom, píše tlačová agentúra AP.

"Toto odráža nárast pridružených rizikových faktorov ako nadváha či obezita," konštatuje WHO v prvej svetovej správe o tomto zdravotnom probléme a vyzýva na prijatie náležitých opatrení na potlačenie výskytu tohto ochorenia.

"Potrebujeme prehodnotiť náš každodenný život: jesť zdravšie, byť fyzicky aktívni a vyhnúť sa nadmernému priberaniu na hmotnosti," uviedla dnes pri príležitosti zverejnenia štúdie generálna riaditeľka WHO Margaret Čchan. Citovala ju agentúra DPA.

Osemdesiat percent z 1,5 milióna obetí cukrovky v roku 2012 však žilo v chudobných či stredne príjmových krajinách. V zdravotníckych zariadeniach takýchto krajín podľa WHO často chýbajú primerané nástroje na diagnostiku cukrovky, ako aj na jej následné liečenie. K situácii neprispievajú ani rastúce ceny hormónu inzulín regulujúceho hladinu cukru v krvi.

Medzinárodná organizácia so sídlom v Ženeve vidí za nárastom tohto ochorenia neprimeranú konzumáciu potravín a nápojov s vysokým obsahom cukru. Choroba podľa WHO stúpla celosvetovo, najmä však v Afrike, na Blízkom východe a v Ázii.

Riziko cukrovky znížia zdravé raňajky a pohyb

Riziko cukrovky druhého typu môžu znížiť zdravé raňajky, pohyb a psychická rovnováha. Pripomínajú to diabetológovia, podľa ktorých takáto prevencia výrazne oddiali komplikácie spojené s chorobou. Tá u Slovákov chýba, myslia si.

Cukrovka druhého typu postihuje najmä ľudí nad 40 rokov a prejavuje sa nerovnováhou medzi produkciou inzulínu v bunkách pankreasu a účinku inzulínu vo svaloch, tuku a pečeni. Na Slovensku ňou podľa prieskumu Slovenskej diabetologickej spoločnosti (SDS) trpí až 93 percent ľudí. "Pri tomto ochorení je to o zdravom životnom štýle. Ráno treba začať čerstvým ovocím a zeleninou, vajíčkom, celozrnným pečivom alebo orechami so strúhaným syrom," vymenoval Vladimír Uličiansky z SDS. Zväčša to však podľa neho vyzerá tak, že pacienti neodolajú rannej káve a sladkému pečivu, ktoré môžu cukor v krvi zvýšiť viac, ako je potrebné.

Zopár rád

Znížiť riziko tohto ochorenia vedia pacienti aj rýchlou chôdzou, minimálne polhodinovým cvičením alebo športom. "Obezita, fyzická neaktivita a stres patria medzi spúšťače genetickej predispozície u pacienta," argumentoval. Podľa prieskumu je výskyt cukrovky v rodine vysoký (62 percent). Týmto ochorením možno stratiť až sedem rokov života. Na Slovensku je podľa oficiálnych štatistík asi 350 tisíc cukrovkárov rôznych typov. Diabetológovia upozorňujú, že ich počet je vyšší, pretože je mnoho Slovákov, ktorí ňou nevedome trpia.

Už ste čítali?