Tradičné veľkonočné jedlá postupne nahrádzajú moderné pokrmy
TASR
TASR

Tradičné veľkonočné jedlá postupne nahrádzajú moderné pokrmy

Na rozdiel od ďalších slovenských regiónov chýbal na nitrianskych stoloch zemiakový šalát i ďalšie jedlá zo zemiakov.

Ilustračné foto. Foto: TASR/Alexandra Moštková
 

Nitra 26. marca (TASR) – Údená šunka, chlieb, chren, klobásy, slanina, vajíčka a koláče z kysnutého cesta patrili neodmysliteľne počas veľkonočných sviatkov na stoly rodín žijúcich v nitrianskom regióne. Chýbať nemohol makový, orechový a tvarohový závin, červené a biele víno. Na rozdiel od ďalších slovenských regiónov chýbal zemiakový šalát i ďalšie jedlá zo zemiakov.

„Pôvodné tradície veľkonočných sviatkov nielen v nitrianskom regióne, ale aj na Slovensku, sa vytrácajú a nahrádzajú ich zvyky udomácnené skôr v západných krajinách,“ tvrdí riaditeľka Nitrianskej organizácie cestovného ruchu Marta Hároniková. „Tradičných pečených barančekov, calty z kysnutého cesta, osúchy či záviny nahradili modernejšie jedlá,“ povedala. V bežných domácnostiach sa vytráca aj tradičné pletenie korbáčov či obradné umývanie na potoku, ktoré malo dievčatám zaručiť nápadníkov. Šibačka a oblievačka sú však podľa Háronikovej zvyky, ktoré sa v regióne zachovali.

Diskusia

Už ste čítali?

Slovenka vyrába jedinečné kabelky. Trhá sa o ne celý svet

Má len 24 rokov, no podarilo sa jej to, o čom mnoho ľudí len sníva. Mladá…

Úspech bratov ovplyvnila jednoduchá otázka, ktorú sa ich mama…

Mama sa synov každý deň pri večeri pýtala jednu jednoduchú otázku.…

Slovák zmapoval 8 000 kilometrov krásnej slovenskej prírody…

8 mesiacov, 8 000 kilometrov a 35 000 fotografií v jednom videu. Fotograf Majo…

Svoje meno počujú raz za 3 mesiace, mnohí sú zaujímavejší než…

Kedysi okolo nich mladá žena prechádzala bez povšimnutia, potom sa rozhodla…