Tradičné veľkonočné jedlá postupne nahrádzajú moderné pokrmy
TASR
TASR

Tradičné veľkonočné jedlá postupne nahrádzajú moderné pokrmy

Na rozdiel od ďalších slovenských regiónov chýbal na nitrianskych stoloch zemiakový šalát i ďalšie jedlá zo zemiakov.

Ilustračné foto. Foto: TASR/Alexandra Moštková
 

Nitra 26. marca (TASR) – Údená šunka, chlieb, chren, klobásy, slanina, vajíčka a koláče z kysnutého cesta patrili neodmysliteľne počas veľkonočných sviatkov na stoly rodín žijúcich v nitrianskom regióne. Chýbať nemohol makový, orechový a tvarohový závin, červené a biele víno. Na rozdiel od ďalších slovenských regiónov chýbal zemiakový šalát i ďalšie jedlá zo zemiakov.

„Pôvodné tradície veľkonočných sviatkov nielen v nitrianskom regióne, ale aj na Slovensku, sa vytrácajú a nahrádzajú ich zvyky udomácnené skôr v západných krajinách,“ tvrdí riaditeľka Nitrianskej organizácie cestovného ruchu Marta Hároniková. „Tradičných pečených barančekov, calty z kysnutého cesta, osúchy či záviny nahradili modernejšie jedlá,“ povedala. V bežných domácnostiach sa vytráca aj tradičné pletenie korbáčov či obradné umývanie na potoku, ktoré malo dievčatám zaručiť nápadníkov. Šibačka a oblievačka sú však podľa Háronikovej zvyky, ktoré sa v regióne zachovali.

Už ste čítali?

Povedzte doma, že je tu bezpečne, hovoria európskym turistom…

Pijú nelegálny alkohol, za benzín platia 20 centov a tvrdia, že…

Uznávaný český psychológ: Z dieťaťa sa stane dobrý človek, ak…

Čo sa môžeme my, dospelí, naučiť od detí a na čo pri ich výchove…

ZUZANA MAURÉRY: Majme vzdelaných ľudí, hlúpi sú ľahko manipulovateľní

Herectvo vyštudovala na bratislavskej VŠMU a získanú teóriu…

Táto nenápadná babička zachránila tisícky životov a takmer nikto…

Skromná žena stojí za záchranou približne 2 500 životov, hoci o nej málokto…