Dobré noviny
Vyvinuli mäso, pre ktoré netreba zabíjať zvieratá
Dobré noviny
Dobré noviny

Vyvinuli mäso, pre ktoré netreba zabíjať zvieratá

— Foto: galleryhip.com

Spoločnosť produkciu laboratórne kultivovaného mäsa oficiálne spustila včera.

SAN FRANCISCO 5. februára - Najčastejšími argumentmi proti konzumácii mäsa, ktorými operajú vegetariáni a vegáni, je nehumánnosť či nezdravosť jedla pripraveného zo zvierat. Zdá sa však, že už čoskoro by konzumácii mäsa zo zvierat mohlo odzvoniť.

Firma Memphis Meats zo San Francisca totiž vyvinula v laboratórnych pomdienkach mäso, ktoré je zdravšie ako zvieracie a navyše pre jeho získanie nie je potrebné zabiť žiadne zviera. 

Mäso síce kultivujú v laboratóriu, no na základe malého množstva buniek mäsa odobraných zo skutočných zvierat. Výsledný produkt neobsahuje žiadne hnojivá, hormóny, antibiotiká, patogény, či kontaminačné materiály – čo sa o bežnom mäse bohužiaľ nedá vždy povedať. Laboratórne kultivované mäso sľubuje takú istú chuť a zásadne zníženú škodu na zdraví a životnom prostredí. Ich spôsob produkcie je dokonca vraj budúcnosťou mäsového priemyslu.

Firma dodnes vyvinula hovädziu, bravčovú aj hydinovú alternatívu a dokázali z nej vytvoriť klobásy, mäso do hamburgerov, hot dogov, či mäsové guličky do špagiet. Dokonca svoje sily spojili so šéfkuchárom, ktorý dostal za úlohu z ich mäsa pripraviť bežné jedlo. Cieľ splnil a ľudia si výsledok pochvaľovali – rozdiel medzi týmto a bežným mäsom vraj vôbec nebolo cítiť.

Spoločnosť produkciu laboratórne kultivovaného mäsa oficiálne spustila včera. Do obchodov by mali produkty firmy Memphis Meats doraziť v priebehu piatich rokov. Spoluzakladateľ spoločnosti Uma Valeti predpokladá, že do istého bodu v budúcnosti podobná produkcia dokáže celkom nahradiť dnešné rozšírené spracovávanie mäsa.

Už ste čítali?