Meniny má
MelániaPošlite kvety
Štvrtok
30
Jún

Zabudnite na sirupy aj med. Najlepším liekom proti kašľu je čokoláda

Výsledky výskumov ukázali, že čokoláda je účinnejším liekom proti kašlu ako med, citrón, cukríky na cmúľanie a dokonca aj sirupy a kvapky.

Klaudia Sedláková

Klaudia Sedláková
12.01.2016 o 20:00

Zabudnite na sirupy aj med. Najlepším liekom proti kašľu je čokoláda Foto: Pixabay

LONDÝN 12. januára – Prvé po čom obvykle siahneme, keď nás prekvapí bolesť v krku či kašeľ, sú liečivé sirupy, cukríky na cmúľanie, prípadne med a citrón. Popredný odborník v oblasti respiračnej medicíny profesor Alyn Morice z University of Hull však verí, že našiel ešte účinnejší a dokonca aj chutnejší liek v boji proti kašľu – čokoládu.

Veľmi účinnou a zdraviu prospešnou ingredienciou, ktorú čokoláda obsahuje, je totiž kakao. To by malo byť vďaka obsahu rôznych látok schopné bojovať s bacilmi a vírusmi lepšie ako iné lieky určené na kašeľ. Vyplýva to z výskumu Alyna Morica.

Počas svojej štúdie profesor testoval 163 pacientov s kašľom, pričom časť z nich bola liečená klasickými tabletkami a sirupmi proti kašľu a zvyšok zasa užíval lieky a nápoje vytvorené na báze čokolády. Testy preukázali, že u pacientov, ktorí sa liečili pomocou čokolády, sa zmiernili príznaky choroby už do dvoch dní a ich stav sa zlepšil skôr ako u tých pacientov, ktorí užívali bežné liečivá.

Odporúčame:

9 dôvodov, prečo by ste si mali dať kúsok čokolády každý deň

 

Štúdia Alyna Morica však nie je prvou, ktorá dokazuje, že čokoláda dokáže zmierniť kašeľ. Vedci z Imperial College v Londýne už skôr zistili, že alkaloid menom teobromín, obsiahnutý v kakau, dokáže potlačiť nutkanie kašľať lepšie než kodeín, ktorý sa nachádza v sirupoch proti kašľu.

Čokoláda však pomáha podráždenému hrdlu nielen vďaka látkam, ktoré obsahuje, ale aj vďaka svojej lepkavosti. V hrdle totiž vytvára akýsi povlak, čím chráni nervové zakončenia, ktoré vyvolávajú potrebu kašľať. Práve na tomto princípe fungujú aj sirupy, med a citrón, no s tým rozdielom, že čokoláda je ešte o čosi lepkavejšia, a teda vytvára lepší a hustejší povlak.

Preto ak najbližšie ucítite, že vás škriabe v hrdle, pokojne si doprajte niekoľkokrát za deň aspoň malý kúsok čokolády. Rozhodne tým nemôžete nič pokaziť.

Vybrali sme pre vás

Vynovili sme diskusie

Zistite, čo je nové!

Diskusia