Dobré noviny
9 dôvodov, prečo by ste si mali dať kúsok čokolády každý deň
Klaudia Sedláková
Klaudia Sedláková

9 dôvodov, prečo by ste si mali dať kúsok čokolády každý deň

— Foto: Flickr

V snahe udržať si štíhlu postavu sa mnohí z nás čokolády vzdávajú. To by sme ale robiť nemali.

Medzi jednu z potravín, ktorej sa ľudia doslova nevedia nabažiť, patrí čokoláda. Bohužiaľ, táto obľúbená pochúťka je zároveň aj častou príčinou nášho priberania, a tak sa jej mnohí v snahe udržať si štíhlu postavu radšej dobrovoľne vzdávajú.

To by ste ale robiť nemali, pretože čokoláda môže byť pre ľudské telo veľmi prospešná. Samozrejme, pre naše zdravie je najlepšia práve horká čokoláda, ale v niektorých prípadoch je účinná napríklad aj mliečna. Ak ju teda budete konzumovať v správnej miere, môžete si z nej zobrať len to najlepšie. Týchto 13 dôvodov vás presvedčí o tom, že kúsok čokolády každý deň vám určite nezaškodí.

1. Je dobrá pre naše srdce

Podľa niekoľkých štúdií nás dokáže práve horká čokoláda ochrániť pred niektorými kardiovaskulárnymi ochoreniami. Napríklad výskumy na San Diego State University odhalili, že ľudia, ktorí jedli 50 gramov horkej čokolády každý deň po dobu dvoch týždňov, mali oveľa nižšiu hladinu cukru v krvi a nižšiu hladinu zlého cholesterolu ako skupina, ktorá čokoládu nejedla vôbec. Ďalšia štúdia z Austrálie zasa skúmala účinky tmavej čokolády na vzorke 2000 ľudí a zistila, že jej denná dávka môže zabrániť srdcovému infarktu.

2. Čokoláda upokojuje a robí nás šťastnejšími

Čokoláda obsahuje serotonín, ktorý priaznivo vplýva na našu nervovú sústavu a náladu, čo spôsobuje, že po jej konzumácií sme pokojnejší. Pri pravidelnej konzumácií môže pôsobiť aj dlhodobo a pozitívne ovplyvniť našu celkovú psychiku.

3. Chráni pokožku pred UV žiarením

Na základe nemeckej štúdie sa podarilo odhaliť, že horká čokoláda, ktorá obsahuje takzvané flavonoidy, pôsobí ako ochrana proti slnečnému žiareniu a chráni našu pokožku pred UV žiarením.

4. Znižuje krvný tlak

Výskumníci na univerzite v Yale zistili, že teobromín, látka spôsobujúca horkosť kakaa, dokáže znížiť vysoký krvný tlak a udržiavať ho pod kontrolou. To znamená, že priaznivé účinky na krvný tlak má najmä horká čokoláda s čo najvyšším obsahom kakaa.

Odporúčame:

Vedci predstavili trik, vďaka ktorému schudnú aj milovníci čokolády

 

5. Tmavá čokoláda znižuje hladinu cukru v krvi

Podľa štúdie z University of Örebro vo Švédsku, spôsobujú mliečne a biele čokolády zvýšenie hladiny cukru krvi a úroveň inzulínu. Avšak horká čokoláda má práve opačné účinky a vďaka zníženému obsahu cukru a ďalším látkam, dokáže hladinu inzulínu upraviť. Preto je tento druh čokolády vhodný aj pre obéznych ľudí a diabetikov.

6. Je bohatá na množstvo látok potrebných pre telo

Kakao, hlavná zložka čokolády, obsahuje antioxidanty a niekoľko druhov vitamínov a minerálov, ako sú horčík, sodík, železo, zinok a vápnik. Tak prečo by ste ich mali brať vo forme tabletiek, keď si ich môžete dopriať v podobe čokolády?

7. Pomáha pri chronickej únave

Niektoré zo spomínaných látok, ktoré čokoláda obsahuje, majú priaznivý vplyv na pacientov trpiacich chronickou únavou. Dokázala to štúdia britských vedcov z Hull York Medical School.

8. Znižuje riziko mŕtvice

U horkej čokolády už boli preukázané početné zdravotné výhody. No ak práve nepatríte k jej fanúšikom a dávate radšej prednosť jej mliečnej verzii, nezúfajte. Podľa ďalšej štúdie spomínanej University of Örebro vo Švédsku, dokážu oba typy čokolády znížiť riziko mŕtvice.

9. Je vynikajúca

Na tento argument nepotrebujeme žiadne vedecké štúdie ani laboratórne experimenty. Faktom je, že chuť čokolády je skrátka neodolateľná, a to je ďalší dôvod, prečo by ste si ju mali aspoň z času na čas vychutnať.

Už ste čítali?