Dobré noviny
4 najčastejšie chyby, ktoré robíme pri pití vína
Klaudia Sedláková
Klaudia Sedláková

4 najčastejšie chyby, ktoré robíme pri pití vína

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. — Foto: Pixabay

Ľudia zvyknú robiť niekoľko nebadaných chýb, ktoré môžu zážitok z pitia vína ovplyvniť.

Pitie vína sa nezdá byť žiadnym zložitým procesom. Stačí otvoriť fľašu, naliať víno do pohárov a už si ho len vychutnať. V skutočnosti to ale nie je také jednoduché a ľudia zvyknú robiť niekoľko nebadaných chýb, ktoré môžu zážitok z pitia vína ovplyvniť. Toto sú 4 najčastejšie.

1. Servírovanie vína (obzvlášť bieleho) pri nesprávnej teplote

Aj keď nám v niektorých reklamách a filmoch ukazujú, že biele víno sa podáva ľadovo vychladené a mnoho vinární nám nalieva červené víno pri izbovej teplote, ani jedno víno by nemalo byť podávané týmito spôsobmi.

Ak je totiž biele víno príliš vychladené, neprepustí všetky svoje chute a vône a aj keď je kvalitné, neoceníte ho, pretože už nechutí tak, ako by malo. Nadmerným chladením vína sa teda sami okrádate o jedinečný pôžitok.

Pokiaľ ide o červené víno, jeho servírovanie pri izbovej teplote spôsobuje, že do popredia sa dostáva chuť alkoholu namiesto toho, aby dominovala delikátna chuť ovocia. Tomu zabránite, ak ho chvíľu pred podávaním trochu ochladíte.

Časť 1 / 4

Už ste čítali?