Dobré noviny
Sú lepšie hnedé alebo biele vajcia? A ako spoznáte, či sú čerstvé?
Dobré noviny
Dobré noviny

Sú lepšie hnedé alebo biele vajcia? A ako spoznáte, či sú čerstvé?

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. — Foto: Pixabay

Máte na výber biele alebo hnedé vajce. Ktoré z nich si vyberiete?

Mnohí z nás stále veria, že hnedé vajcia sú zdravšie ako tie biele. Zabudnite na nepodložené mýty a prečítajte si užitočné fakty, ktoré by ste o vajciach mali vedieť.

Farba nie je dôležitá!

Farba vajec sa sa líši podľa toho, z akého chovu konkrétna sliepka pochádza. Všeobecne platí, že svetlé sliepky znášajú biele vajcia a čierne alebo hnedé naopak tmavšie. Okrem toho existujú aj druhy, ktoré dokážu zniesť modré alebo bodkované vajcia.

Nie je teda ani najmenší dôvod tvrdiť, že jedny vajcia sú zdravšie ako druhé. Farba s kvalitou samotného vajíčka vôbec nesúvisí. Jediný rozdiel je podľa chovateľov v tom, že tmavšie sliepky žijú dlhšie a logicky za svoj život znesú viac vajec, preto ich tiež častejšie nachádzame na pultoch obchodov. V chuti a výživovej hodnote vajec však nie je žiaden rozdiel.

Biele vajcia majú mäkšiu škrupinu

Ďalší z mýtov, ktoré panujú v súvislosti s farbou vajec, je kvalita škrupiny. Tmavšia škrupina je údajne pevnejšia a odolnešia ako biela. Kvalita škrupiny však súvisí s vekom sliepky, jej stravou a tiež s druhom plemena. Farba vajca v tomto prípade nezohráva žiadnu úlohu.

Snáď jediný rozdiel medzi vajciami možno pozorovať v tom, že tmavé vajcia bývajú o čosi drahšie. Nie je to však preto, že by boli lepšie či viac „bio“, ale z toho dôvodu, že bývajú o niečo väčšie ako biele vajcia. Tmavšie sliepky sú totiž spravidla väčšie.

Jednotlivé vajcia sa však skutočne môžu odlišovať chuťou. Na ich celkovej kvalite a chuti sa významne podpisuje strava sliepky a do určitej miery aj plemeno, z ktorého pochádza. Krmivo má však vplyv aj na farbu žĺtka. Čím viac karoténu obsahuje, tým sýtejšia je jeho farba. S kvalitou, ako si mnohí myslia, to však nemá nič spoločné.

Pláva? Vyhoďte ho!

Bez rozdielu farby vždy pred spracovaním vajcia skontrolujte a presvedčte sa o ich čerstvosti. Ak sa žĺtok nerozteká a drží pevne pri sebe a bielok okolo neho vytvára prstenec, vajce je to v poriadku a môžete ho bez obáv použiť. Ak sa žĺtok rozteká, vajce síce nie je pokazené, ale skôr ako na prípavu omelety či majonézy ho radšej použite do cesta.

Čerstvosť ale spoznáte aj bez toho, aby ste museli porušiť škrupinu. Čerstvé vajce má na svojej širšej strane malú vzduchovú bublinu, ktorá sa postupom času stále zväčšuje. Ak teda hodíte vajíčko do pohára s vodou a vajce vypláva na hladinu, môžete si byť istí, že rozhodne nie je čerstvé.

Už ste čítali?