Ušetrite! PREHĽAD potravín, ktoré možno jesť aj po vypršaní trvanlivosti
Predstavujeme vám potraviny, ktré sa dajú konzumovať aj po dátume minimálnej spotreby.
BRATISLAVA 12. marca - Prekročený dátum minimálnej trvanlivosti alebo dokonca dátumu použiteľnosti neznamená, že potraviny musíte automaticky vyhodiť. V niektorých prípadoch ich môžete konzumovať aj ak sa objaví na povrchu pleseň.
Pri nákupe potravín môžete veľa ušetriť a napriek tomu získať kvalitné jedlo. Britský podnikateľ Dan Cluderay zarobil majetok tým, že ponúkal zákazníkom potraviny po záruke. Obchody mu ich s radosťou odpredali a zákazníci ich ešte radšej nakupovali. Cluderay tvrdí, že vďaka jeho obchodu ušetria rodiny pri veľkých týždenných nákupoch až 60 libier (približne 84 eur).
Britský denník Daily Mail sa na bezpečnosť konzumácie takýchto potravín opýtal investigatívnej novinárky a poprednej britskej odborníčky na potraviny Joanny Blythmanovej. Tá pre neho analyzovala najbežnejšie potraviny, aby čitateľom ukázala, čo môžu bezpečne konzumovať aj po vypršaní dátumu minimálnej trvanlivosti alebo dátumu spotreby.
Blythmanová považuje za bezpečné jedlá s veľkým obsahom soli alebo cukru. Napríklad zelenina v náleve konzervovaná octom alebo med a marmelády. To isté platí aj o čipsoch, kyslej kapuste alebo sušienkach.
Staré pečivo nevyhadzujte! Takto ľahko ho znovu oživíte
Nemusíte sa báť dokonca ani expirovaných vajíčok: "Môžete ich použiť do koláčov alebo ich uvariť natvrdo do šalátu. Ale nemali by sa jesť miešané, vyprážané alebo varené na mäkko, ak vám doma ležali príliš dlho," vyjadrila sa Blythmanová.
Odborníčka však dôrazne varuje pred konzumáciou expirovaného mäsa. Predovšetkým hydinové a bravčové mäso sú najväčším zdrojom otráv jedlom.
Zdroj: nova.cz