Dobré noviny
Slováci jedia menej zemiakov, začali viac holdovať medu
SITA
SITA

Slováci jedia menej zemiakov, začali viac holdovať medu

Nová štúdia sledovala zmenu v stravovaní Slovákov za 20 rokov od vzniku republiky. Priemerný Slovák spotreboval v roku 2013 1,1 kilogramu včelieho medu.

BRATISLAVA 12. októbra - Jedálniček Slovákov sa za 20 rokov od vzniku Slovenskej republiky výrazne zmenil. Ukázala to štúdia analytického tímu Poštovej banky podľa údajov Štatistického úradu SR.

Ako analytici zistili, najviac sa v našom jedálničku prepadli zemiaky, ktorých ročná spotreba na osobu klesla po dvoch dekádach z 89 na 47,4 kilogramu, teda o 47 percent. Naopak najväčším skokanom sa stal včelí med, ktorého v roku 2013 spotreboval priemerný Slovák 1,1 kilogramu, zatiaľ čo v roku 1993 to bolo iba 500 gramov. To predstavuje nárast o 120 percent.

Zvýšenie spotreby zaznamenala aj pražená zrnková káva, ktorej sa v priemere v roku 2013 spotrebovalo 3,3 kilogramu na osobu. Keďže v roku 1993 Slováci skonzumovali 1,6 kilogramu kávy, znamená to zvýšenie o 106 percent. Medzi ďalšie potraviny s nárastom spotreby patria nealkoholické nápoje (nárast o 103%) a čaje (nárast o 100%). Slováci tiež spotrebujú viac syrov, orechov, cestovín, trvanlivé pečivo, ryby, kakaové výrobky a víno.

Pokles v spotrebe okrem spomínaných zemiakov nastal aj pri strukovinách, ktoré konzumujeme o 32 percent menej, teda namiesto 1,9 kilogramu v roku 1993 len 1,3 kilogramu v roku 2013. Vajcia sa zasa do jedálnička Slovákov dostali v minulom roku o 29 percent menej ako v roku 1993.

Menej konzumujeme aj chlieb a liehoviny so 40-percentným obsahom alkoholu, kde nastal pokles o 23 percent. Ďalšími potravinami, ktoré menej spotrebúvame, sú pivo (pokles o 21%), ovocie a ovocné výrobky (pokles o 18%), mäso (pokles o 17%) či cukrovinky (pokles o 14%). Slováci v priemere konzumujú aj menej soli, cukru, tukov, ryže, mlieka a mliečnych výrobkov a zeleniny.

Nárast ročnej spotreby potravín na osobu v období 1993 - 2013:

Včelí med - 120%

Zrnková káva pražená - 106%

Nealkoholické nápoje - 103%

Čaj - 100%

Syry - 90%

Orechy (jadrá) - 73%

Cestoviny - 70%

Trvanlivé pečivo - 55%

Ryby - 32%

Kakaové výrobky - 19%

Víno spolu - 14%

Pokles ročnej spotreby potravín na osobu v období 1993 - 2013:

Zelenina a zeleninové výrobky - 2%

Mlieko a mliečne výrobky - 8%

Ryža lúpaná - 9%

Tuky spolu - 9%

Cukor - 10%

Soľ - 11%

Cukrovinky - 14%

Mäso - 17%

Ovocie a ovocné výrobky - 18%

Pivo - 21%

Liehoviny (40 %) - 23%

Chlieb - 23%

Konzumné vajcia - 29%

Strukoviny jedlé spolu - 32%

Zemiaky - 47%

Informácie agentúre SITA poskytla analytička Poštovej banky Dana Vrabcová.

Už ste čítali?