Dobré noviny
Americký trh zaplavili morky, dopyt sa za desaťročia zdvojnásobil
TASR
TASR

Americký trh zaplavili morky, dopyt sa za desaťročia zdvojnásobil

Ilustračné foto
Ilustračné foto — Foto: TASR/AP

Morky by mali byť tento rok o 1,6 % lacnejšie ako vlani a celkové náklady na hostinu budú najnižšie od roku 2013.

Washington 21. novembra (TASR) - Američania sa môžu tento rok tešiť na bohato prestreté stoly na Deň vďakyvzdania. Trh je totiž zaplavený morkami po nedávnom "produkčnom boome". Ak sa k tomu pridá stagnujúci dopyt v USA, výsledkom je pokles ich cien.

Podľa prieskumu americkej federácie farmárov budú morky tento rok o 1,6 % lacnejšie ako vlani a celkové náklady na hostinu by mali byť najnižšie od roku 2013.

Dopyt po morkách sa v 80. rokoch minulého storočia takmer zdvojnásobil, pretože Američania začali uprednostňovať zdravšie potraviny s nižším obsahom tuku. Odvtedy je spotreba morčacieho mäsa na obyvateľa v USA pomerne stabilná.

Produkcia moriek v USA pritom v uplynulých dvoch rokoch rástla rýchlejšie ako dopyt. Zatiaľ čo v roku 2015 si najhoršia epidémia vtáčej chrípky v Spojených štátoch vyžiadala likvidáciu miliónov operencov, odvtedy sa už situácia zlepšila a epidémia zoslabla.

Na trhu s hydinovým mäsom došlo tiež k zmenám a v súčasnosti ponuka vysoko prevyšuje dopyt. Americkí spotrebitelia by tak nemali mať žiadny problém zohnať tento rok na sviatky morku, domnieva sa federácia farmárov.

Náklady na "produkciu" morčacieho sa v tomto roku držali pod priemerom a sú "mimoriadne nízke" aj pred Dňom vďakyvzdania, keď ceny moriek zvyčajne vrcholia, uviedlo ministerstvo poľnohospodárstva USA.

Podľa prieskumu približne 88 % Američanov servíruje na Deň vďakyvzdania pečenú morku. To v minulom roku predstavovalo 334.000 metrických ton morčacieho mäsa, čo je zhruba desatina ročnej produkcie.

Už ste čítali?