Staré mamy vedeli skladovať vajcia aj rok. Je to možné aj dnes?
Vladana Hrivnáková
Vladana Hrivnáková

Staré mamy vedeli skladovať vajcia aj rok. Je to možné aj dnes?

Na skladovanie vajec si dávajte pozor! Konzumácia starých vajec spôsobuje salmonelu, ochorenie tráviaceho ústrojenstva, ktoré patrí medzi najčastejšie infekčné črevné nákazy.  

Ilustračné foto. — Foto: TASR

Máme ich plnú chladničku, niekedy už ani nevieme kam ich odkladať. Niekedy na ne zabudneme, a keď konečne dostaneme chuť na praženicu, zistíme, že sme to už dávno premeškali a vajíčka sú po záruke. Ak to preženieme ešte viacej, skončíme v nemocnici so salmonelou.

Pripravili sme zopár rád ako zaistiť aby vajíčka ostali čerstvé čo najdlhšie. V chladničke vydržia krátko, sotva mesiac. Avšak naše prababičky mali aj bez chladničky metódy ako ich skladovať na dlhší čas. Nemohli si kúpiť čerstvé vajíčka v supermarkete, a preto museli byť vynaliezavé...

Prečo sa vajcia kazia

Na povrchu škrupinky sa nachádzajú maličké póry, ktoré spôsobujú, že vajce časom vysychá. Obsah vo vnútri je sterilný, neobsahuje baktérie. Preto ak je vajce zdrojom salmonely, tú nájdeme na povrchu škrupinky. Základom konzervácie je upchať póry na škrupinke. Čim je vajce staršie, tým viacej vzduchu obsahuje. Z tohto dôvodu staré vajce pláva na hladine, zatiaľ čo to čerstvé klesá na dno.

Vajcia určené ku konzervácii musia byť kompletne čerstvé! Čerstvosť spoznáme aj vďaka tomuto triku: ponoríme vajcia do 8% vodného roztoku soli, čerstvé zostanú dole, staršie vajcia sa vznášajú. Je dôležité poznamenať, že konzervované vajcia nemôžeme použiť rovnako ako čerstvé. Avšak stále ich môžeme použiť do cesta, na obaľovanie alebo potieranie jedla.  

Skladovanie v skle

Nakladanie vajec do skla je netradičný nápad, ale treba ho skúsiť. Vodné sklo kúpte takmer v každej drogérii, ide o je vodný roztok kremičitanu sodného. V minulosti toto sklo používali k uchovávaniu vajec. Vajcia sa naskladali do fľaše, a zaliali sa vodným sklom. Roztok upchal póry v škrupinkách a vajcia tak vydržali čerstvé dlho mesiacov.

Dá sa kúpiť takmer v každej drogérii. Vajcia dáme do zaváracieho pohára, ostrým koncom nadol. Vodné sklo pripravíme podľa návodu na fľaštičke – obvykle sa riedi v pomere 1:9. Vajcia naukladáme a zalejeme vodným sklom tak, aby ani kúsok netrčal. Nádobu dobre uzavrieme. Pri otváraní si dávajte pozor na ochranu očí!

Nakladanie vajec do vápna

Vo svete ide o celkovo jeden z najrozšírenejších spôsobov konzervácie vajec. Ak ich takto uskladníte vydržia i jedenásť mesiacov. Na túto metódu potrebujeme hydroxid vápenatý - hasené vápno. Ľahko ho vieme kúpiť v stavebninách.

Pri narábaní s vápnom, dbajte na bezpečnosť. Použite rukavice, vápno veľmi dráždi pokožku aj oči. Na 5-litrový zavárací pohár potrebujeme 300g hydroxidu vápenatého. Zalejeme ho studenou vodou tak, aby vznikla hustá kaša a kašu potom nalejeme do pohára do výšky asi 3 centimetre. Do toho potom postupne naukladáme vajcia špičkou nadol. Zvyšnú vápennú kašu zriedime vodou a dolejeme medzi vajcia tak, aby siahala asi do výšky 5 centimetrov nad vajíčka.

Hrdlo nádoby oviažeme igelitom a uskladníme v chlade a na tmavom mieste. Vajcia občas kontrolujeme, čiastočne vysušený nálev doplňujeme novou vápennou vodou. Zakalený nálev je príznakom pokazených vajec, na zmeny v náleve si preto dávajte pozor. 

Dajte si pozor na dátum spotreby vajec.
Dajte si pozor na dátum spotreby vajec. Foto: Archív TASR.

Konzervácia minerálnym olejom

Ide o úplne najjednoduchší spôsob. Jednotlivé vajcia potrieme minerálnym olejom. Tuto metódu používajú prepperi v USA a údajne takto uchované vajcia vydržia aj 12 mesiacov. Na ruku v rukavici nalejeme trochu minerálneho oleja a opatrne vajcia obalíme. Uložíme ich do bežných obalov a skladujeme v chlade a tme.

Nakladanie do tuku

Všetky vajcia umyjeme octom a naukladáme do pohára, ktorý zalejeme olejom alebo masťou. Takto uložené vajcia by mali vydržať aj rok, ale použitý olej alebo masť radšej vyhoďte.

S vajcami do mrazničky

Aj mrazenie vajec je dobrý spôsob na uchovávanie. Je spoľahlivý, hygienický a málo náročný. Má ale svoju nevýhodu. Z takto uskladnených vajec si už nevychutnáme volské oko, nebudú sa dať ani uvariť na mäkko.

Do nádobiek oddeľte bielka od žĺtkov a bielka vložte do mrazničky. Nikdy ich nedávajte do mrazničky celé v škrupinke. Tiež nie je veľmi výhodné zmraziť príliš veľa bielkov naraz, pretože ich v domácnosti spotrebujeme len ťažko. Najlepšie je mraziť po dvoch. Nepoužijete ich síce na praženicu, ale bez problémov ich môžete použiť do koláčov.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Foto: Pixabay.com

Už ste čítali?

Slovenka Erika: Rakovina mi viac dala, ako vzala. Musela som…

Mladej Slovenke diagnostikovali rakovinu, liečbu však vníma ako veľké…

Hrobár Ľubor: Vyťali stromy a z citorínov robia kolotočiarske…

Počas rokov práce zažil všeličo, od opitého farára, cez splašené…

Slovenku vyhlásili za jednu zo 100 najvplyvnejších žien vo Švajčiarsku.…

Preraziť v zahraničí nie je jednoduché. Rodáčke z Nitry sa to však…

Prvá Slovenka nominovaná na juniorskú Nobelovu cenu: Nikde v…

Mladá Slovenka získala nomináciu na prestížne ocenenie. Podarilo…