Dobré noviny
Konečne paradajky, ktoré budú skvele chutiť aj v zime! Navyše ponesú krásny slovenský názov
Dobré noviny
Dobré noviny

Konečne paradajky, ktoré budú skvele chutiť aj v zime! Navyše ponesú krásny slovenský názov

Paradajky od slovenských farmárov majú pravú chuť.
Paradajky od slovenských farmárov majú pravú chuť. — Foto: Facebook/Ovozela

Paradajky sú síce veľmi zdravé, no pravdou je, že poniektoré zo supermarketov nemajú v zime až takú lahodnú chuť. Slovenské paradajky s roztomilým názvom to zmenia.

 BRATISLAVA 4. októbra - Nielen lákavá farba, ale aj naozaj plná chuť. Aj tak by sa dala opísať nová odroda cherry paradajok s názvom Bobulienka, ktorá sa stala súčasťou portfólia slovenských pestovateľov zeleniny známych pod značkou Ovozela.

Chutiť budú aj deťom

Bežní kupujúci budú môcť tieto paradajky okoštovať už v novembri, keď sa dostanú do obchodov. Ich poznávacím znamením bude sladká chuť, ktorá dokáže prilákať ku konzumovaniu zeleniny deti. V takomto duchu sa vyjadril majiteľ Farmy Bruty Peter Kelemen. Podľa neho takéto sladké paradajky chutia hlavne deťom, ktoré majú aj samotní pestovatelia.

Dôležité je, aby zelenina chutila aj deťom.
Dôležité je, aby zelenina chutila aj deťom. Foto: Facebook/Ovozela

Aj keď nás čaká čoraz chladnejšie počasie, na pestovanie paradajok to nebude mať žiadny vplyv. Budú totiž rásť vo vo vykurovaných skleníkoch za pomoci najmodernejších technológií. Vďaka high-tech skleníkom sú rastliny pestované v čistom prostredí, ktoré ich chráni aj pred chorobami. Takéto skleníky sú riadené najmodernejším softvérom, ktorý udržiava prirodzenú vlhkosť potrebnú pre rast paradajok. A práve vďaka tomu sa darí zachovávať kvalitu aj pravú chuť i v zime.

Ako na Islande

„Skleníky na našich farmách sú vybavené difúznymi sklami. Slnečné lúče sa cez ne rozptyľujú a dopadajú ku každej rastlinke. Skleníky ovládame softvérom, ktorý reguluje teplotu, vlhkosť vzduchu a jeho cirkuláciu. Na základe predpovede počasia otvára a zatvára okná. Ak je slnko prisilné, sadenice prekrýva tienidlom. Sadenice sú zavlažované vodou s ideálnym pH. Vzniká kombináciou dažďovej vody, ktorú zachytávame v zberných nádobách, a vody zo studne. Vykurovanie skleníka pracuje na rovnakom princípe ako skleníky na Islande – využívame iba obnoviteľné zdroje energie,“ opísal Kelemen.

Paradajky sa pestujú nielen moderne, ale aj s láskou.
Paradajky sa pestujú nielen moderne, ale aj s láskou. Foto: Facebook/Ovozela

Hlavným ukazovateľom kvality zeleniny sú spôsob pestovania a čerstvosť: „Tú zabezpečujeme správnym časovaním zberu. Paradajky oberáme ručne až v momente, keď sú úplne dozreté. Vďaka tomu majú výnimočne sladkú chuť. Do niekoľkých hodín od zberu si ich kúpite na pultoch reťazcov,“ dodal Kelemen.

Sladkosť paradajok, respektíve informácie o prirodzenej cukornatosti paradajok, je vyjadrená na stupnici Brix. Stupnica sa používa pri meraní pomeru množstva prírodného cukru a vody, v ktorej je rozpustený. Cherry paradajky odrody Bobulienka sa vďaka svojej cukornatosti v rozsahu 9 Brixov radia k najsladším odrodám cherry paradajkám na pultoch slovenských obchodov. To je zároveň zárukou toho, že si na nich naozaj pochutnáte, aj keď vonku budú zúriť mrazy.

Už ste čítali?