Dobré noviny
Prečo ozajstní gurmáni nikdy nepriberajú? Osvojte si ich pravidlá a nebudete mať problémy s váhou
Iveta Bátrnová
Iveta Bátrnová

Prečo ozajstní gurmáni nikdy nepriberajú? Osvojte si ich pravidlá a nebudete mať problémy s váhou

Ilustračné foto
Ilustračné foto — Foto: reprofoto/alchetron

Je to síce paradoxné, ale skutoční gurmáni zvyčajne nemajú problémy s váhou. Podarilo sa odhaliť tajomstvo toho, ako to robia.

OTTAWA/PARÍŽ 1. októbra - Keď si predstavíte skutočného gurmána, automaticky predpokladáte, že vďaka svojej láske k jedlu musí mať aj problémy so svojou váhou. Podľa výskumu to tak ale v skutočnosti vôbec nie je. Ako je to možné?

Zaujímalo to aj dvoch kanadských vedcov a jedného francúzskeho vedca, ktorí svoje zistenia publikovali v časopise Appetite. Zistili pri tom niekoľko vecí, ktoré sa od ozajstných gurmánov môžete naučiť aj vy.

Dávajú prednosť kvalite

To, že majú radi dobré jedlo, ešte neznamená, že sa ním musia zákonite prejedať. Gurmáni uprednostňujú kvalitu pred kvantitou, takže vôbec nemusia zjesť tak veľa jedla, ako by sa dalo čakať. Dôležité je vedieť si jedlo vychutnať.

Nezajedajte smútok

Výskumníci zhodnotili, že existujú dva typy potešenia, ktoré môžeme získať z jedla. Prvé je viscerálne a ide o situácie, kedy jeme preto, aby sme zahnali hlad alebo negatívne pocity. Zajedať smútok sa však neoplatí, rovnako ako ani to, keď máme možnosť najesť sa veľa za nízku cenu alebo dokonca zadarmo. Ak sa chcete inšpirovať gurmánmi, mali by ste vedieť, čo je to epikurejské potešenie vyplývajúce z jedla.

Naučte sa vychutnávať si jedlo

Ide o estetiku a o zapojenie všetkých zmyslov. Gurmán si všíma, ako jedlo vyzerá, aj ako vonia a aké farby má zladené na tanieri. Nezaujíma ho iba plný tanier, ale to, ako to na ňom vyzerá. Rovnako má pôžitok z atmosféry a prostredia, v ktorom ho konzumuje. Pri jedle si vychutnáva prítomnosť priateľov či pekne upravený stôl v reštaurácii.

„Tento výskum dokazuje, že k tomu, aby sme sa vyvarovali nadmernej konzumácii pokrmov, musíme venovať pozornosť všetkým aspektom súvisiacim s podávaním jedla, orientovať sa na kvalitné potraviny a malé porcie, ktoré sú však starostlivo pripravené, a jesť v príjemnom prostredí,“ radí Nicoletta Cavazzová, docentka sociálnej psychológie na Univerzite Modena-Reggio Emilia, ktorú citoval portál iPrima.

MYSLITE NA SVOJE ZDRAVIE NA FACEBOOKU!

Už ste čítali?