Dobré noviny
Jakub opustil prácu v banke, vyrába deťom zdravé desiate a má miliónové obraty doma aj v zahraničí
Radka Turoňová
Radka Turoňová

Jakub opustil prácu v banke, vyrába deťom zdravé desiate a má miliónové obraty doma aj v zahraničí

Jakub, Jitka a ich fit produkty.
Jakub, Jitka a ich fit produkty. — Foto: ajm

Jakubovi Molnárovi na zdravej strave záleží natoľko, že kvôli nej dokonca nechal kariéru v bankovníctve, aby rozbehol so svojou manželkou Jitkou projekt so zdravými potravinami. Teraz chce šíriť osvetu aj v školách, žiakom podľa neho chýba prehľad o strave.

PRAHA 8. októbra - Jitka a Jakub Molnárovci sa rozhodli vyrábať zdravé potraviny, ich produkty sú známe pod značkou Fit-day. Jakub mal pritom kedysi našliapnuté na slušnú kariéru v banke a Jitka ešte len študovala, mohla si vybrať, čomu sa bude ďalej venovať. Prednosť pred všetkým ostatným napokon dostala práve výroba produktov Fit-day, do ktorej sa manželia pustili s veľkou vervou. Ich zdravé potraviny poznajú po celom svete, no ako Jakub prezradil v rozhovore pre Dobré noviny, ich plánom je šíriť povedomie o zdravej strave aj medzi školákmi.

Kedy a na základe čoho prišiel nápad robiť zdravé raňajky a desiate? Čomu ste sa venovali predtým?

Robil som v privátnej banke a manželka študovala. Nemali sme vôbec čas sa najesť, a tak sme hľadali rýchlu náhradu raňajok a desiatych. Prvotnou myšlienkou vôbec nebolo robiť niečo komerčne a predávať, ale urobili sme si raňajky alebo desiatu plnú proteínov, rýchlu, a práve preto, že sme to robili pre seba, tak je to z tých najlepších a najkvalitnejších surovín bez pridanej chémie.

Ako sa vám s týmito produktami podarilo presadiť vo svete? Kde všade už Fit-day poznajú?

Vo svete začína byť normálnym zníženie spotreby mäsa a náhrada bielkovín rastlinnými zdrojmi. Samotné mäso nie je zlé, ale jeho konzumácia od rána do večera je zlá. Preto sa ľudia snažia nahradiť v určitú časť dňa práve mäso za iné bielkoviny. Vďaka tomu prežívame neuveriteľnú popularitu práve rastlinných proteínov a tento vývoj má v najbližších 10 rokoch predpoveď veľkého rastu. Fit-day sa dnes distribuuje tak pod privátnymi značkami, ako aj pod značkou Fit-day. Našu obchodnú značku Fit-day poznajú v 19 krajinách od Austrálie, cez Japonsko, Áziu až po Ameriku.

Tím Fit-day.
Tím Fit-day. Foto: ajm

Ktoré prísady sú základom produktov a čo je na nich to najzdravšie?

To najzdravšie je na našich produktoch to, že tam nie je to, čo vo všetkých dnešných produktoch je, teda arómy, pridané prísady, pridaný cukor atď. Našou najdôležitejšou zložkou je proteín z hrachu a ryže - to je zložka, vďaka ktorej majú naše produkty vysoký obsah bielkovín a veľkú pridanú hodnotu pre ľudské telo. Okrem toho taktiež chránime prírodu - každou konzumáciou rastlinného proteínu oproti živočíšneho šetríme životné prostredie, a to na každý kilogram spotrebovaného proteínu. Šetríme približne 50 - 70 litrov vody a taktiež približne 40 kilogramov krmiva, ktoré sa spotrebuje pre dobytok. Takže si nielen čistíte organizmus a vynechávate konzumáciu mäsa, ale môžete mať aj dobrý pocit z toho, že chránite prírodu.

Keďže nejde o klasické jedlo, komu každému je Fit-day určený, ako často sa môže konzumovať?

Fit-deň je najnovšie klasifikovaný ako potravina s vysokým obsahom bielkovín. Takže nás môžu konzumovať ľudia či deti od 4 rokov. Konzumácia záleží čisto od telesnej hmotnosti - čím väčšia váha, tým väčšia možnosť konzumácie. Odporúčame jesť asi jeden gram bielkovín na kilogram hmotnosti za deň. Takže bežná žena okolo 50 - 60 kilogramov môže vypiť dva nápoje denne.

Zdravé smoothie.
Zdravé smoothie. Foto: ajm

V súčasnosti panuje trend zdravého stravovania, ktorý sa dostal už aj do Česka i na Slovensko. Má podľa vás šancu pretrvávať aj naďalej? Čo si myslíte o fast foodoch?

Všetko je dnes o internete. Ľudia sa dostávajú veľmi rýchlo k informáciám, novým výskumom, článkom o stravovaní, škodlivosti určitých druhov potravín, jedoch v jedle atď. Nie je to vyložene dočasný trend, ale nová budúcnosť. Čím viac informácií bude, tým viac budú ľudia jesť zdravšie.

Aké sú vaše ďalšie plány?

Naším najväčším plánom je posunúť náš projekt fit-day k ľuďom, ktorí sú najdôležitejší. Nikto sa dnes nezaujíma o vzdelávanie mladých. Dnešný školák síce vie, čo bolo pred tisíckami rokov, kde bola nejaká vojna, ale absolútne nemá prehľad o strave, o tom, čo má jesť, čomu sa vyhnúť a navyše dodržiava návyky svojich rodičov. Preto sa v súčasnosti skloňuje slovné spojenie dedičné choroby. Starý otec dostal infarkt, keď mal 50, otec v rovnakom čase a mňa čaká to isté. Prečo? Pretože babička varila rovnako ako mama a manželka odsledovala od mamičky a babičky recepty, plus do toho fajčím úplne rovnako ako oni a pijem tvrdý alkohol minimálne raz do týždňa.

Maškrtiť sa dá aj zdravo.
Maškrtiť sa dá aj zdravo. Foto: ajm

Dopamín sa do mozgu dostáva po každom požití alkoholu, pri cigarete a vychutnaní nejakého sladkého jedla, ktoré nám robí pôžitok. Toto je bežný príklad dnešného vývoja rodiny. Toto sú generačné problémy a s tým neurobíme nič dovtedy, kým nezačneme práve školákov vzdelávať v oblasti výživy. Takže naším najväčším projektom je dostať sa do všetkých škôl v strednej Európe s našimi výživovými automatmi (náš tajný projekt) a doplniť vzdelanie školákov o potrebné predmety v budúcnosti (aby si školák odniesol aj niečo pre svoj život, a nielen informácie do vedomostných súťaží) - ako je napríklad strava.

Ako by mal podľa vás vyzerať ideálny zdravý jedálniček bežného človeka?

Skôr poviem to, čo je najväčším aktuálnym problémom. Najdôležitejším jedlom dňa je večera. Nemyslím to tak, aby sa človek prejedol, ale je to práve večera, ktorá určuje, či osoba bude priberať, alebo nie. V spánku funguje človek v režime hibernácie a nepotrebuje toľko živín. Ľudia často jedia práve večer najviac, a to je zlé. Jedlo nemá šancu stráviť a v spánku sa prebytočný cukor v tele mení na tuk, ktorý sa usadzuje na nepríjemných miestach. Ideálna strava súčasnosti je bez pridaného rafinovaného či už bieleho, alebo hnedého cukru. Treba tiež zdôrazniť, že nie je cukor ako cukor. Napríklad sacharid, z ktorého sú zložené ryža, strukoviny a zelenina, sú úplne v poriadku, ale cukrovinky, koláče, sladkosti, škroby sú naším zrkadlovým nepriateľom. Ak si k tomu ešte večer urobíte rezeň smažený na oleji, tak je to celkom rýchla cesta k nadváhe a obezite. Ak by som mal odporučiť, určite by som vynechal z jedálnička olej z fľaše (tuku je v bežnom jedle pre človeka dosť) a rafinovaný cukor. Človek tak nemusí držať žiadnu diétu a bude sa cítiť skvele.

Produkty Fit-day sú chutné aj zdravé.
Produkty Fit-day sú chutné aj zdravé. Foto: ajm

A ako vyzerá váš klasický jedálniček?

Môj jedálniček závisí od práce. Často nič nestíham, takže používam Fit-day koktaily dvakrát až trikrát denne. Vždy si ráno po prebudení dám čokoládový proteín. Potom okolo desiatej hodiny doplním desiatu - jeden druh ovocia, napríklad jablko, banán alebo hrušku, záleží podľa sezónnosti. Obed mám vždy pripravený z domu - nikdy nejem v reštaurácii ani v žiadnom fastfoode. Vždy si pripravujem obed z dvoch častí - ryža, šošovica, quinoa, a druhá časť je zelenina, tofu, alebo niekedy mám sladký obed, takže mám k ryži nakrájané ovocie. Po obede doplním olovrant niektorým z našich smoothie alebo „superfood“. Pre zamestnancov máme v kuchyni pripravené všetky varianty, takže záleží na tom, v ktorý deň mám na čo chuť. Večera je tiež vždy z domu, podobne ako môj obed. Nepreháňam to s porciami a večer sa neprejedám. Potrebujem zaspať skoro, aby som zvládol svoj pracovný deň, a to sa s príliš plným žalúdkom nedá, takže moje posledné jedlo je maximálne o siedmej hodine večer.

Už ste čítali?