Dobré noviny
Slovák dobýja unikátnou reštauráciou Prahu: Hostia v nej majú povinné kafrať kuchárovi do varenia
Radka Turoňová
Radka Turoňová

Slovák dobýja unikátnou reštauráciou Prahu: Hostia v nej majú povinné kafrať kuchárovi do varenia

Takto to vyzerá v originálnej reštaurácii.
Takto to vyzerá v originálnej reštaurácii. — Foto: Vapiano

Len za prvé tri dni ju navštívilo 2-tisíc ľudí. Slovákom sa skrátka v Prahe darí, o čom svedčí úspech tak trochu nezvyčajnej reštaurácie.

PRAHA 11. augusta - Len pri máloktorej reštaurácii môžete povedať, že ju charakterizuje sloboda. Práve tým je podnik, ktorý v Prahe otvoril Slovák Pavol Benčík, výnimočný.

Čo si hosť zmyslí, to kuchár pripraví

V niektorých reštauráciách si ľudia už nedobrovoľne zvykli na to, že pánom je tam čašník, od ktorého dobrej vôle závisí všetko. Ak si, nedajbože, vypýtate o ingredienciu menej či viac, možno vám vyhovie, no pohľadom vám dá patrične najavo, čo si myslí. Samozrejme, je aj veľa reštaurácií, kde zákazníkom vychádzajú v ústrety, no Benčík chcel ísť úplne iným smerom.

V reštaurácii, ktorú sa u Čechov podarilo vďaka nemu otvoriť, sú pre zákazníkov dôležitým prvkom hlavne kuchári, ktorým sa hovorí „priateľskí vapianisti“.

Reštaurácia sa špecializuje na taliansku kuchyňu.
Reštaurácia sa špecializuje na taliansku kuchyňu. Foto: Vapiano

Návštevník je totiž v neustálom kontakte s kuchárom. Ten sa mu venuje a plní všetko, čo si zákazník vymyslí. Práve v tomto zmysle treba chápať slobodu, keďže hosť má všetko pod kontrolou.

Navonok tak reštaurácia niekomu pripomína samoobslužnú jedáleň, ale to len preto, že jedlá sa pripravujú priamo pri pulte. Hladný hosť si napríklad volí suroviny, aké chce v jedle mať, takže kuchárovi v podstate diktuje celý recept. Akurát, že mu ho navarí profesionál. No vidí, čo jedlo obsahuje a tým chráni aj svoje zdravie, keďže sa môže vyvarovať pridaniu surovín, ktoré by mu škodili.

Reštaurácia, ktorá nesie názov Vapiano, je súčasťou rovnomennej siete, pričom v Prahe sa ju podarilo otvoriť práve vďaka Slovákovi Benčíkovi, ktorý je partnerom siete. Ten však nechce o nič ukrátiť ani Slovákov, preto by mal podobný koncept, v rámci ktorého majú zákazníci priam povinné kafrať kuchárovi do varenia, vzniknúť čoskoro aj na Slovensku.

 

Už ste čítali?