V Číne našli 5000 rokov starý recept na pivo. Vyskúšali ho a dnes je po ňom taký dopyt, že museli postaviť samostatný pivovar
Čínske pivovary varia pivo podľa receptu starého päťtisíc rokov.
PEKING 13. júna - Čína je domovom jednej z najstarších civilizácií, takže je tiež domovom starovekého piva. Nikto ale nevedel, ako sa toto staroveké pivo varilo, a to až do roku 2015, kedy tím archeológov zo Stanfordskej univerzity vypracoval štúdiu o primitívnom pivovare objavenom v neolitickom sídle v Číne.
Pivovar starý 5000 rokov je najstarším dôkazom výroby piva z jačmeňa a prosa v krajine, píše CNN. Nálezy vedcov natoľko inšpirovali dva miestne pivovary, že sa rozhodli ukázať modernému svetu starovekú chuť a znova uvarili pivo podľa pôvodného receptu, ktorý bol v starovekom pivovare objavený. Ide o pivovary Jing-A Brewing v Pekingu a Moonzen Brewery v Hongkongu.
Jačmeň prišiel skôr
Všetko to začalo v roku 2006. Pri prieskume starovekého sídla Mi-ťia-ja blízko Si-anu v centrálnej Číne výskumníci z archeologického inštitútu Shaanxi Provincial Institute of Archaeology našli podzemné jamy staré viac ako 5000 rokov. Dve z nich obsahovali súpravy keramických nádob vrátane otvorených hrncov, lievikov a krčahov s malými otvormi. Zariadenie a usporiadanie pripomínalo primitívny minipivovar, v ktorom boli hrnčiarske nádoby používané pre drvenie, filtráciu a fermentáciu. "Ľudia dnes používajú na varenie piva rovnaké vybavenie," hovorí profesorka čínskej archeológie na Stanfordskej univerzite Li Liou.
Liou sa venovala výskumu zvyškov starého alkoholu na keramike od roku 2012. Akonáhle sa dozvedela o sídle Mi-ťia-ja, začala so svojím tímom analyzovať tunajšiu keramiku a dúfala, že to vrhne viac svetla na jej skoršie výskumy.
Tieto keramické nádoby mali na vnútornej strane žltkasté zvyšky - čo naznačovalo, že by to mohli byť zvyšky piva. Vedci ale boli schopní dokázať túto teóriu až po podrobnejšej analýze pod mikroskopom. Tím zistil, že sú to pozostatky z jačmeňa, prosa a ďalších ingrediencií používaných pri varení piva. Jačmeň, aj keď je dnes bežný, bol jednou z najviac prekvapivých ingrediencií. "Tento nález pridal novú dimenziu, ktorú sme naozaj nečakali, pretože sme sa domnievali, že jačmeň prišiel do Číny zhruba pred 4000 rokmi," povedala Liou.
V marci náleziská Mi-ťia-ja navštívili aj zástupcovia oboch spomínaných pivovarov, aby sa tu dozvedeli viac o procese výroby piva. "Očarila nás myšlienka opätovného uvarenia piva Mi-ťia-ja a zistenie, čo ľudia pili pred 5000 rokmi," povedal spoluzakladateľ pivovaru Jing-A Alex Acker.
Ako sa ukázalo, skutočný proces fermentácie sa príliš nezmenil. Ale moderné pivo používa trochu odlišnú sadu hlavných ingrediencií - sladovnícky jačmeň, chmeľ, kvasnice a vodu. V čase neolitu nepoznali chmeľ a ľudia používali iné obilniny a škroby. Iné boli tiež kvasnice a proces kvasenia bol spontánnejší. Práve kvasnice hrajú obrovskú úlohu v chuti piva a sú dôvodom prečo má nemecké pšeničné pivo inú chuť ako americké, upozornil Acker.
Kyslá zemitosť
Acker označuje staroveké pivo za kyslo zemité. "Je to pivo bez chmeľu a jedinečný recept, ktorému sme chceli zostať verní. Bez chmeľu a s týmito neobvyklými ingredienciami získavate škrobovú, zrnitú chuť a vôňu s trochou kyslej chuti, takmer ako starobylé berlínske svetlé pivo," dodal.
Už krátko po uvarení prvej várky sa pivo stalo doslova hitom. Pivovar Jing-A navaril 350 litrov starovekého piva, ktoré je od konca apríla k dispozícii v rôznych pekinských predajniach. Hongkonský Moonzen varí 100 litrov a distribuovať ho bude vo svojom pivovare. Oba pivovary dodávajú, že zisk z predaja získa výskumný inštitút Shaanxi Institute.